Nasıl Bilinçli Tüketici Oluruz?

Farkındalık Şart

Tüketici kelime olarak tüketmekten gelen harcayan, kullanan anlamlarını içerir. Ticari yaşamın temel taşı olan tüketici olmaz ise üretimin hiç bir anlamı olmaz. Bu sebeple tüketiciye değer verilse de kimi zamanlarda ticari kaygılar yüzünden tüketiciler mağdur edilmektedir. İhmal edilen etiklik kuralları gereği maddi kayıplar yanında kimi zaman farklı mağduriyetler ile de tanışılabilinir.

Hoş olmayan bu durumlar ile baş edebilmek için bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olmak, farkında olmaktır. Haklarının, yasaların farkında olan kişiler kolay kolay mağdur olmamaktadır. Bu sebeple alışverişler esnasında etiketlere ve fişte yer alan tutarların birbiri ile örtüşmesi, uzaktan alışveriş yapıldığında istenen ürün ile teslim alınan ürünün aynı olması, satın alınan malın kusurlu çıkması gibi birçok durumda ne yapılması gerektiği yönünde bilgili olmak para ve zaman kaybetmemek için yeterli olacaktır.

Sorunla Karşılaşan Bilinçli Tüketici Ne Yapmalıdır

Tüketici kanununda açık açık yazan maddelere istinaden kurallara uymayan firmalar tüketici hakem heyetlerine şikayet edilebilir. Market zincirleri ya da mağazalarda şikayete gereken özen gösterilmediğinde öncelikle ulaşılabilecek daha üst mevki ile sorun çözülmeye çalışılır eğer problemin aşılamadığı durumlar olur ise internet üzerinde yer alan şikayet platformlarına yazılarak sorunun düzeltilmesi istenir. Bu süreçler kimi zaman çok uzayabilir. O yüzden öncesinde tedbirli olarak bu durumlara düşmemenin tanımı bilinçli bir tüketici olmaktan geçer.

Bilinçli tüketici son kullanım tarihi kontrolü yapar, raf ömrü ve ürün içeriğini okur. Farklı ürünler ile kıyaslamalar yapar. Mesafeli satış sözleşmelerini inceler, kontrol etmeden ürün satın almaz, okumadığı belgelere kesinlikle imza atmaz. Garanti belgesi ve kullanım kılavuzu gibi tüketiciyi yönlendiren belgeleri okuyarak ürünlerin doğru kullanım şekillerini öğrenir. Tüketicinin mağduriyet boyutuna göre tazminat davaları dahi açılabileceği unutulmamalıdır.