Velayet Hangi Durumlarda Babaya Verilir?

Velayet davası nedir? Öncelikle bunu açıklayarak başlayalım.. İki kişi tarafından sürdürülen evliliğin mahkemede hakim kararı ile hukuken sonlandırılması işlemine boşanma denmektedir. Boşanmanın birçok sebebi vardır. Boşanma sırasında eşlerin çocukları varsa onlarla ilgili tüm hakların verilmesine de velayet denilmektedir. Boşanma işlemi olmadan önce velayet hem anne de hem de babada olmakta iken boşanma ile çocuğun bakımı, sağlığı, korunması ve yaşaması ile ilgili bütün kararlar ve haklar anneye ya da babaya verilir.

Velayet verilmesi konusu en sık sorun yaşanılan boşanma konusudur. Eşler her konuda anlaşsa da bazen çocuğun velayeti konularında anlaşamazlar. Bu karar tamamen hakime verilmiştir. Yalnızca eşlerin anlaşarak boşanmalarında velayet konusunda da anlaştıklarını resmi olarak belirttiklerinde hakim o anlaşmaya göre velayeti verir. Onun dışında çocuğun yaşı ilk olarak göz önünde bulundurularak, daha kaliteli ve mutlu bir yaşamı nerede sürdürülebileceğine bakılarak karar verilir.

 

VELAYET HANGİ DURUMLARDA KİME VERİLİR?

http://devrimbozkurt.av.tr/wp-content/uploads/2018/08/icra-iflas-hukuku-konkordato.jpgVelayet verilmesi sırasında ilk dikkat edilen konu çocuğun yaşıdır. Küçük yaştaki çocukların velayeti annesinden zarar gelecek bir olay yaşanmadıysa her halükarda anneye verilir. 0 – 3 yaş arasındaki çocuklarda uygulanan bu kural ile annenin maddi durumuna ve yaşam tarzına da bakılmaz. 3 – 6 yaş aralığındaki çocuklarda ise yine hakim velayeti genellikle anneye verir. Ancak bu kararda annenin durumu ve yaşam tarzına dikkat edilir.

Çocuğun canına zarar gelebilecek bir durum varsa velayet babaya verilebilir. 6 yaş ile 12 yaş arasında eşler anlaşırsa velayet babaya verilebilir. Anlaşamazlarsa velayetin kararı hakime bırakılır ve hakimde çocuk için en iyi kararı vermeye dikkat eder. 12 yaş ve üzerindeki yaşlarda olan çocukların velayetinde çocuklarda söz hakkına sahip olur. Eğer çocuğun baba yanında maddi yönden rahat edeceğine ve eğitimine daha rahat devam edeceğine karar verilirse velayet babaya verilebilir. Bu kararlarda hakim tamamen çocuk lehine karar verir.

Velayet işleminden sonra velayetin verildiği kişi vefat ederse, velayet otomatik olarak diğer eşe geçmez. Eğer diğer taraf velayeti almak isterse Aile Mahkemesine başvuru yaparak velayet talebinde bulunması gerekir. Ayrıca velayetin verildiği kişinin hapse girme gibi durumu olduğunda da velayet diğer kişiye otomatik olarak geçmez. Yine velayeti almak isteyen kişi Aile Mahkemesine velayet talebinde bulunur. Ancak velayet verilen kişi ölürse, o zaman velayeti almak için Aile Mahkemesine başvurulmasına gerek kalmadan velayet diğer kişiye geçer. Velayet davalarında her zaman ve her durumda çocuğun çıkarları düşünülerek karar verilir.

Aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarında velayet verilirken yine tamamen çocuğun yaşam standardı düşünülür. Çocuk hangi ebeveyn ile daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürecekse hakim velayeti ona verir. Yani anne kocasını aldattı diye velayetin anneye verilememesi gibi bir durum olmadığı gibi babada eşini aldattı diye velayet hakkı gidiyor gibi bir durum yoktur. Boşanma konusu velayetin dışında tutularak karar verilir.