Roket Nedir?

  1. Roket Nedir ? yüzyılda Çinliler tarafından bulanan roket için birkaç farklı tanım yapılabilir:
  2. Tepki esasına göre havada ve uzay boşluğunda büyük bir hızla hareket eden ulaşım aracıdır
  3. Astronotların uzaya gönderilmesine yarayan bir tür uzay aracıdır.

3.Yüksek enerjili etki oluşturabilen bir motora verilen addır.

4.Patlayıcı maddeleri çok uzaklardaki hedeflere göndermek, bilimsel araştırmalarda veri toplamak ve ölçüm yapmak için geliştirilen aygıttır.

           Oksijensiz ortamda çalışabildikleri için uzayda kullanılabilirler. Sivil veya askeri amaçla kullanılabilen roket, farklı tanklarda depolanan oksijen ve yakıtı yakarak uzaya gönderilir.

Roket nasıl ortaya çıkmıştır ve Ne Amaçla Kullanılmıştır?

           Roketlerin en ilkel hali olarak bilinen havai fişekler çok eski çağlarda Çinliler tarafından geliştirilmiş olup çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Dini törenlerde ve ulusal bayramlarda bir eğlence aracı olarak kullanılırken, Moğollarla yaptıkları savaşlarda ise silah olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Roketlerin Çalışma Mantığı Nasıldır?

Yakıtın yanma hızı ve püskürtme hızına göre sınıflandırılan roketler, momentum ilkesine göre çalışır. Daha basit bir dille anlatmak gerekirse uzaya uydu yollayan roketler ile eğlence amaçlı kullanılan havai fişekler aynı mantıkla çalışır. Taşıdıkları yakıtın yanmasıyla oluşan gazlar hızla genleşir. Gazlar genleşmenin hızıyla geriye doğru püskürürken roketi de ileri doğru iter.

Roketlerin Zaman İçindeki Gelişimleri Nasıl Oldu?Roket Nedir ?

Çinliler tarafından keşfedilen ilk roketler katı yakıtlı ve kısa menzilliydi ve yakıt olarak barut kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde sıvı yakıtlı roketler kullanılmaktadır. Daha sonraları Avrupa’da önem kazanan roketin yapımı burada devam etti. İlk sıvı yakıtlı roketi ABD’li H. Goddard tarafından fırlatılmıştır.

Avrupa’da ise 1931’de Alman J. Winkler tarafından ilk sıvı yakıtlı roket fırlatıldı. Zamanla uzay için önemli bir araç olan roketler daha da geliştirilerek V-2 roketleri uygulamaya konuldu. 1950’lerin sonuna doğru ise geliştirilmiş roketler sayesinde dünya yörüngesine ilk uydu yerleştirildi.

One thought on “Roket Nedir?”

  1. Oğlumunda araştırdığı ve ileride ASELSAN gibi büyük bir yerde çalışmayı hayal etmesi beni mutlu etmektedir.Bir çok çocuk doktor polis öğretmen olmak isterken bizimki çok farklı yönlerde meslekler de hayalkuruyor ne kadar garib değil mi

Comments are closed.